Mina mål

Jag har flera mål för att bli en så bra skådespelare som möjligt.

Jag tänker bland annat alltid vara väl förberedd inför ett arbete, oavsett om det är på scen, set eller inför en provfilmning. Bestämma min vilja, vad för hinder som finns, vem jag pratar med och var o.s.v., så att jag inte gör någon besviken.

Men även genom att hela tiden söka nya typer av teater-/filmroller för att hela tiden bredda mitt skådespeleri. Dessutom tar jag regelbundet kurser i sång, dans och experimentellt skådespeleri för att kunna använda mitt skådespelarinstrument till fullo. Det är ju så roligt att få vara olika typer av människor!


Mina bästa kvalitéer som skådespelare

Jag har lätt för att ta få fram känslor som att vara kär, arg och ledsen. Att vara uppriktig och ärlig i mitt gestaltande är något som jag använder mig mycket av, vilket jag kan, ifall det behövs, binda ihop med min komiska tajming på ett smidigt sätt.  Och det att jag inte behöver visa så mycket, utan man förstår ändå vad det är som jag känner och tycker.

Varför vill jag ägna mig åt skådespleri?

Det är så mycket som fascinerar mig inom ämnet: att bland annat få vara hemlighetsfull för tittaren, att min roll inte blir helt förutsägbar och platt utan mystisk, men även att få gestalta rollen i olika situationer och se vilka konsekvenser som rollfigurens handlingar får på sina relationer. Och sist men inte minst att hela tiden leta efter motsatsen till det mest uppenbara - att få visa det snälla i skurken och tvärtom.



Mitt sätt att se på (skådespelar)konsten

Jag har influerats mycket av de vedertagna teaterteoretikers syn på vad som är god konst, och för att sammanfatta så är det fortfarande lika aktuellt:

Konst är nånting som skapas för att man vill uttrycka någonting i dess omgivning med olika typer av medel så som: dans, teater, musik, bilder etc. Men en avgörande sak tycker jag är ifall konsten är skapad enbart för att vara nytänkande och utstråla ett slags nytt sätt att gestalta något, utan att det påverkar publiken åt ett visst håll. All konst som skapas är ju i slutändan till för att mottagaren ska påverkas. Och ser man då utifrån ett skådespelarperspektiv så tycker inte jag att man som åskådare kan känna igen sig eller känslomässigt relatera till en prestation med schablonliknande aktioner, eller det som är så vanligt på andra sidan Atlanten: att gestalta så enormt starka känslor så att det tenderar till hysteri. Utan jag finner det återhållsamma som mer lättillgängligt i detta fall. Man ska ge bevittnaren energi istället för att ta den genom helt orealistiska gestaltningar.




RUTGER L. LIDGARD
Alla rättigheter förbehållna. 2022    

Rutger.lidgard@gmail.com
0763 37 14 78 
Instagram.com/rutger.L.Lidgard
                                                                                                                            
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång